Tilbage til hovedside for billeder

Dette er nogle af de billeder vi har taget af nordlys. Det er især efter at jeg (Erik) har fået det nye Canon EOS 300D digitale kamera, at fotografering af nordlys er blevet sjovt.
Hvad er Nordlys ? 
Lyset frembringes i højder på ca. 90 til 300 km., når energirige partikler fra rummet (især elektroner) bombarderer atmosfærens molekyler og atomer. 
Ved kollisionerne bringes de ramte molekyler og atomer i en ustabil tilstand, hvor energien er højere end før. Under henfald til den stabile grundtilstand afgives overskydende energi i form af lyskvanter med karakteristiske bølgelængder (farver). 
Disse farver afspejler atmosfærens sammensætning. De dominerende farver er den gul-grønne og den røde, som begge kommer fra iltatomers henfald til grundtilstanden. Desuden de blå-violette, der stammer fra ioniserede kvælstofmolekyler. Derudover er der ultraviolet og infrarødt lys. 
Henfaldsprocesserne er komplicerede foto-kemiske reaktioner, der kun kan foregå i den ekstremt fortyndede luft i over 100 km's højde. Sammensætningen af det udsendte lys afspejler den øvre atmosfæres varierende sammensætning og ioniseringsgrad, temperatur og tæthed, og derved bliver farvespillet også afhængigt af de bombarderende partiklers energi og indtrængningsdybder. 
Forekomsten ændrer sig med solvindens intensitet. Ved svag solvind er nordlysene svage og ses kun højt mod nord. Ved kraftig solvindsstyrke bliver nordlysenes intensitet og rækkevidde forøget. Det medfører, at man i Danmark ofte kun ser nordlys ved solplet-maksimum, hvor solvindsstyrken er størst. Da kan der være nordlys i op mod halvdelen af alle nætter, mens der ved solplet-minimum højst ses nordlys nogle få nætter om året. 
John Cappelen 

 

Tilbage til hovedside for billeder